Регистрација
  • ТАБ 001 - НАЈНОВО ВИДЕО

bann001
bann002
bann003
21
Ј
Напишано од Anima Mundi

Петиција за коњи

Соочени со секојдневни слики на изнемоштени коњи на улиците на Скопје,болни, гладни и жедни,  тепани и приморувани да се движат и тогаш кога не можат ниту педа подалеку, упатуваме јавен повик до Агенцијата за храна и ветеринарство, на градоначалникот на град Скопје, г-н Коце Трајановски како и на Советот на град Скопје, со БАРАЊЕ да се забрани употребата и искористувањето на коњите на територија на град Скопје како влечно средство .

Свесни сме дека коњите најчесто ги користат сиромашните слоеви на населението, оние на кои судбината и општеството не им дала поинакви опции, оние што немаат услови за поинаку. Со нив сочувствуваме и не осудуваме никого, но  сметаме дека никој нема право да живее врз маките на недолжните животни.

Затоа бараме да се запре мачењето на животните и да се стави крај на пеколот што го живеат на скопскиот асфалт. Бараме Скопје да биде препознаето по хуманоста, а не преку мачењето на животните по улиците кое е трауматична слика за секој жител, но и бројните странски посетители кои не контактираат и кои се шокирани од она што го гледаат во главниот град на Република Македонија

 
15
О
Напишано од Anima Mundi

Банер ВегефестВЕГЕФЕСТ 2013 - РЕВОЛУЦИЈА КОЈА ПОЧНУВА ВО ТВОЈАТА ЧИНИЈА.. ЗА ПРАВАТА НА ЖИВОТНИТЕ!

ЗАЗЕМЕТЕ СТАВ. Неутралноста секогаш му помага на тиранинот, никогаш на жртвата. Молкот го охрабрува мачителот, никогаш оној кој е измачуван"

Зошто ВЕГЕФЕСТ?

Денес постојат многу повеќе животни кои се искористуваат за храна, кожа, крзно, експерименти, лов или риболов, отколку што постојат луѓе на земјината топка. Тие го живеат својот пекол на оваа земја, само поради тоа што повеќето луѓе пасивно го конзумираат нивното тело, сметајќи дека не постои друга алтернатива. Да, пасивно конзумираат, бидејќи сме уверени дека повеќе од половина од тие конзументи веднаш би ги смениле сопствените навики, кога одблиску би се запознале што стои зад еден месен оброк, крзнена бунда и кожни обувки. И дека доколку се запознаат со судбините на животните, би се згрозиле и залагале за правата на животните, исто како што се залагаме и ние.

Токму затоа преку Вегефест сакаме да ви ја доближиме филозофијата на веганството, движење кое од ден на ден расте и рапидно се засилува, а кое како основен постулат подразбира исклучување на било каков облик на искористување на животните  (за храна, облека, обукви, забава, спорт) о и изнаоѓање на хумани, здрави, еколошки прифатливи алтернативи на живеење.

 
28
С

Vegan-milk

Мајчиното млеко е најдрагоцената хранлива течност за малиот живот кој почнува да цути и да го искусува светот околу себе. Ова важи за сите животински суштества кои припаѓаат на класата цицачи, меѓу кои е и човекот. Меѓутоа постои еден чуден феномен кој го карактеризира само човечкиот вид, а тоа е дека од околу 4600 видови на цицачи, човекот е единственото суштество на планетата кој освен своето, краде и конзумира туѓо млеко, и тоа не само во детството туку и понатаму во својата зрелост.Неспорен е фактот дека млекотое „супер храна“ и есенцијална потреба, но единствено кога сте бебе и кога го добивате од вашата мајка.

 
11
М
Напишано од Anima Mundi

По повеќе од 20 години интензивни кампањи против тестирањето врз животни и експериментите за потребите на козметичката индустрија, денес, на 11 март 2013 година, монструозните тестови во Европа стануваат минато!

Денешниот ден историјата ќе го запомни како триумф на долгогодишната борба во светот предводена од Европската коалиција за прекин на експерименти врз животните (ЕЦЕАЕ) http://www.eceae.org/ , и англиската БУАВ (http://www.buav.org/ ) кои со својата кампања „Стоп за суровата козметика!“, и бројните петиции, издејствуваа да ЕУ конечно забрани експерименти врз животни во Европа за производство на козметика.

Денес, Седмиот Амандман за козметичката Директива стапува на сила, со што конечно се забрани тестирањето врз животни насекаде во светот, за козметика која се продава на пазарот на ЕУ.

 
04
С
Напишано од www.anima-mundi.org.mk
calendar2 

Освен тековните активности кои ги спроведува Здружението “Анима Мунди“,  со цел подигнување на свеста во однос на животните и нивните права, едукација,  медиумско и правно застапување на животните, институционално лобирање и влијание на Законската легислатива и помагање на животните на кои им е потребна помош, Во прилог е нашиот календар на активности поврзан со конкретни денови и дати.

 
03
С
Напишано од www.anima-mundi.org.mk

vegetarijanstvo

  1. Светска економија
  2. Екологија
  3. Здравје
  4. Морал/сочувство
  5. Духовно–филозофски причини


СВЕТСКА ЕКОНОМИЈА

(текстот под овој поднаслов е преземен од Интернет.Автор: Mrs. Rebecca Saltzberg.Наслов на оригиналниот текст: “The steps to end world hunger” / „Спречување на светскиот глад во неколку чекори“.)

 

 

ПОТПИШИ ПЕТИЦИЈА

peticija

ГАЛЕРИЈА НА ФЛАЕРИ И ЛЕТОЦИ

flaeri_letoci

Анкетно прашање?

Носење на вистинско крзно за вас е?
 

Статистика на посетеност

Гледања на содржината : 76415

Пријатели на Анима Мунди

eamlogo_color_3d_smallInDesign_white

creative_mkEva Training centar

 

EnglishMak Axon logo

kujna

ВЕГЕ КУЈНА - ТЕСТЕНИНИ

ВЕГЕ КУЈНА - ДЕСЕРТИ

ВЕГЕ КУЈНА - ГЛАВНО ЈАДЕЊЕ

ВЕГЕ КУЈНА - САЛАТИ

НАШИ МЕДИУМСКИ ЗАШТИТНИ ЛИЦА

Благодарност до подолунаведените компании кои ги сакаат животните и прифатија да се заложат за нив и бидат наше заштитно лице во одредени кампањи.

JE caw

InDesign white

КОНТАКТ ИНФО

Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"

Ул. Ордан Пиперката 33,

Скопје, Република Македонија

Телефон: 077 487 253
E-пошта: anima.mundi.sk.mk@gmail.com

Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје

fb

Box

РЕГИСТРАЦИЈА

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.