Состојки:
Ананас,
3-4 банани,
150 г басмати ориз,
малку кафејав шеќер,
¾ млеко од ориз
Подготовка:
За овој пудинг се препорачува свеж ананас, но може и да употребите ананас од конзерва.
Сварете сутлиаш со ¾ оризово млеко и кафејав шеќер. Додадете малку стругана кора од лимун. Бананите исецкајте ги на парчиња, па додадете ги на оризот и помешајте. Добиената смеса ставете ја во посуди и украсете ги со парчиња ананас, а прелејте ја со остатокот од сок од ананас. Пудингот послужете го ладен - може да изрендате малку црно чоколадо и посипете одозгора.
Состојки
200 гр. брашно
2 мали лажички пециво
50 гр. ситни парчиња кокос
250 гр. ситно сецкани парчиња ананас од конзерва
1 јајце
150 гр. кафеав шеќер
100 мл. неутрално масло
Во еден сад составете ги брашното, пецивото и кокосот. Во друг сад измешајте ги сецканите парчиња ананас, јајцето, шеќерот, маслото, јогуртот и румот. На крај сотавете ги двете смеси и мешајте со обична лажица.
Загрејте ја рерната претходно на 200 спетени, наполнете го тафчето со калапчиња и печете ги 20-25 минути додека не пожолтат на површината.
Потребни состојки:
170 гр. мазно брашно,
170 гр. шеќер
50 гр. какао
½ прашок за пециво
1 лажичка сол
1 ванилин шеќер
1 дл. масло
1 дл. вода
Подготовка:
Измешајте ги сите суви состојки. Направете вдлабнатина на средина и додадете ги сите течни состојки, освен водата. Постапно додавајте ја водата и мешајте за да смесата стане мазна. Не мешајте предолго. Сипете ја смесата во тркалезен лим за торта, големина 28 цм, кој претходно го премачкувате со маргарин и посипувате со брашно. Печете во ладна печка отприлика 50 минути, на температура од 180°C. По печењето оставете ја 10 минути да се олади, па потоа извадете ја од лимот. Кога целосно ќе се олади, пресечете ја хоризонтално на два дела.
Прелив:
400 гр. вишни (од компот), 20 гр желатин, 4 лажички Густин, 3,5 дл. соино млеко, 1 ванилин шеќер, 100 гр. маргарин.
Подготовка:
Сварете ги заедно вишните, сокот од вишните и желатинот, со константно мешање. Откако ќе зоврие оваа смеса, варете ја уште 3 минути. Поспете ја смесата уште додека е топла по долниот слој од тестото.
Помешајте го млекото од соја со Густинот, додадете ја ванилата, згрејте го тоа со непрекинато мешање, додека смесата не стане густа како пудинг. Добро оладете ја во фрижидер. Измиксирајте го маргаринот, додадете го ладниот крем и добро измешајте ги. Половина од добиената смеса распоредете ја над кремата од вишни. Покрите го тој слој со другиот слој од тестото. Со остатокот од кремастата смеса обложете ја тортата надворешно.
Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"
Телефон: 077 487 253
E-пошта: contact@anima-mundi.org.mk | anima.mundi.sk.mk@gmail.com
Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје