Потребно (за 4 лица):
100 гр соја шницли
4 лажици масло
120 гр лук
250 гр шампињони
2 лажици Вегета
½ лажиче бибер
½ лажица куркума
½ лажички гумбир во прав
150 – 200 мл вода
50 гр кикирики
1 лажичка скроб Gussnela Dolcela
Подготовка:
1. Подгответе ги соја шницлите.
2. На масло пропржете го лукот заедно со парчињата печурки. Додадете малку Вегета, бибер, куркума, ѓумбир и налејте 50 дл вода. Динстајте го сетто тоа отприлика 5-10 минути.
3. Потоа во тава ставете ги подготвените соја шницли, лупените кикирики, останатата Вегета и скробот, разматен во малку вода. Полејте го со останатата вода и варете уште 1-2 минути.
4. На крај поклопете го садот со парчињата соја и сосот и оставете ги да одстојат десетина минути.
Со ова јадење по желба може да послужите салата.
1 супена лажица масло
1кромид, крупно исечкан
1 голем компир, исечкан на мали парчиња
1црн домат, излупен и исечкан на парчиња
250g шампињони
2-4 супени лажици кари паста (во зависно од вкусот)
150ml сварена супена коцка од зеленчук
400ml млеко од кокос (од конзерва)
Исечкан коријандер
Загрејте го маслото во голема тава, додадете го кромидот и компирот. Покријте, потоа оставете да тивок оган околу 5 минути, додека компирот не омекне. Додадете ги црниот домат и печурките, и пржете уште неколку минути.
Додајте ја кари пастата и убаво измешајте. Додадете ја супената коцка и млекото од кокос. Откако ќе зоврие, гответе на тивок 10 минути, или додека компирот не се зготви убаво. Додадете го коријандерот.
Послужете со ориз или наан леб.
Потребни состојки:
170 гр. мазно брашно,
170 гр. шеќер
50 гр. какао
½ прашок за пециво
1 лажичка сол
1 ванилин шеќер
1 дл. масло
1 дл. вода
Подготовка:
Измешајте ги сите суви состојки. Направете вдлабнатина на средина и додадете ги сите течни состојки, освен водата. Постапно додавајте ја водата и мешајте за да смесата стане мазна. Не мешајте предолго. Сипете ја смесата во тркалезен лим за торта, големина 28 цм, кој претходно го премачкувате со маргарин и посипувате со брашно. Печете во ладна печка отприлика 50 минути, на температура од 180°C. По печењето оставете ја 10 минути да се олади, па потоа извадете ја од лимот. Кога целосно ќе се олади, пресечете ја хоризонтално на два дела.
Прелив:
400 гр. вишни (од компот), 20 гр желатин, 4 лажички Густин, 3,5 дл. соино млеко, 1 ванилин шеќер, 100 гр. маргарин.
Подготовка:
Сварете ги заедно вишните, сокот од вишните и желатинот, со константно мешање. Откако ќе зоврие оваа смеса, варете ја уште 3 минути. Поспете ја смесата уште додека е топла по долниот слој од тестото.
Помешајте го млекото од соја со Густинот, додадете ја ванилата, згрејте го тоа со непрекинато мешање, додека смесата не стане густа како пудинг. Добро оладете ја во фрижидер. Измиксирајте го маргаринот, додадете го ладниот крем и добро измешајте ги. Половина од добиената смеса распоредете ја над кремата од вишни. Покрите го тој слој со другиот слој од тестото. Со остатокот од кремастата смеса обложете ја тортата надворешно.
Потребни состојки:
1 кисела зелка
Една главица кромид
едно филџанче ориз
Едно филџанче хелда
3-4 моркова
200 -300 грама соја трошки
Малку мелени ореви (по желба)
3-4 чешни лук
Свежи ливчиња магдонос и целер
Масло и зачини (бибер, ловоров лист, црвен пипер (сладок и лут), сол, вегета
Пола литро сос од патлиџан или пасиран патлиџан
Подготовка:
Измијте ја хелда и оризот и само потопете ги во врела вода, додека ги подготвувате останатите состојки (не е потребно да ги варите),
Во зејтин издинстајте ги кромидот и лукот, ливчињата магдонос и целер, заедно со Вегета,
Во поголема здела изрендајте ги морковите, додајте го процедениот ориз и хељда, издинстаниот кромид, лук, соја трошките, оревите, зачините по вкус и смесата убаво измешајте ја. (Што се однесува на соја трошките најпрактично е користење на т.н. „soy ground meat„ кое е веќе обработено и подготвено за јадење. Доколку немате нешто такво, тогаш соја трошките натопете ги врела вода 10 минути, а потоа убаво процедете ги) ,
Со таа смеса полнете ги подготвените листови зелка, правете сарми и ставете ги во претходно со зејтин намачкана посуда ( од оваа смеса излегуваат некаде 14 поголеми сарми, но можете и да правите поситни) .
Додадете ловоров лист, налејте вода и сосот од патлиџан колку да се прелејат сармите и варете ги одприлика еден час (со повремено додавање на вода, бидејќи најверојатно ќе ви биде потребна) .
Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"
Телефон: 077 487 253
E-пошта: contact@anima-mundi.org.mk | anima.mundi.sk.mk@gmail.com
Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје