Регистрација
PDF
Печати
Е-пошта
Отворено писмо до општина Неготино

ДО: ОПШТИНА НЕГОТИНО и
Градоначалникот г-дин Ванчо Апостолов

ул. Ацо Аџи Илов 2 Неготино
Република Македонија 1440


ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Почитувани, замолени од граѓаните на општина Неготино кои се љубители на животни и се грижат за бездомните животни на територијата на општината ви се обраќаме во однос на престојната манифестација „Неготински панаѓур“ која се одржува од 21 до 23 септември на територијата на вашата општина.

 

 

Имено сме известени дека лани пред почетокот на манифестацијата од ваша страна било извршена хајка над бездомните животни и истите биле отстранети или убиени или дислоцирани од вашата општина, за што постојат граѓани кои ги виделе вработените од општината како во комбе ги товарат бездомните животни.

Станува збор за мал број на бездомни животни кои не се ни најмалку опасни и не преставуваат закана за никој, ве молиме годинава истите да не бидат отстранети бидејќи за истите постојат граѓани кои ги хранат и во иднина ке ги стерилизираат на сопствен трошок.

 

ДОКОЛКУ ЖИВОТНИТЕ ТРЕБА ДА СЕ ЗАЛОВУВААТ, ТОА ТРЕБА ДА СЕ ПРАКТИКУВА ПОРАДИ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ БЕСНИЛО И СТЕРИЛИЗАЦИЈА, НО НЕ И ПОРАДИ НИВНО ТРАЈНО УКЛОНУВАЊЕ ОД ЖИВОТНИОТ ПРОСТОР. ПРОГРАМИТЕ НА ЗАЛОВУВАЊЕ И УБИВАЊЕ НА КУЧИЊАТА  СЕ НЕЕФИКАСНИ (Светска Здравствена Организација, WHO, 1992 година)

- Затоа е неопходно истовремено да се спроведуваат две стратегии:

1) Намалување на бројката на бездомните животни по пат на стерилизација.
2) Спречување на слободно размножување на кучињата кои имаат сопственици.
3) За да се постигне траен успех, потребно е да бидат казнети сите кои ќе го напуштат и исфрлат на улица сопственото животно.


Се надеваме дека преку ова отворено писмо нашиот апел ке пристигне до вас.
За дополнителни информации, консултации и соработка сме секогаш отворени.

 

Ви посакуваме успешна манифестација.

Со почит
2016-09-07

ПИСМОТО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЗЕМЕ ПРЕКУ СЛЕДНИОТ ЛИНК [LINK] 
bann001
bann002
bann003

kujna

Пријатели на Анима Мунди

Благодарност до долунаведените кои ги сакаат животните и прифатија да се заложат за нив и бидат наши пријатели и подржувачи.

Civica mobilotas

SmartCode

JE caw InDesign white

КОНТАКТ ИНФО

Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"

Телефон: 077 487 253

E-пошта: contact@anima-mundi.org.mk | anima.mundi.sk.mk@gmail.com

Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје

fb