Регистрација
zoo_baner_nov
ЗОО ГРАДИНИ
PDF
Печати
Е-пошта
ЗАРОБЕНИ ЖИВОТНИ - ЗОО МИЗЕРИЈА

circos_noНа луѓето им е забавно да одат во Зоолошките градини и да ги гледаат животните. Тие им се убави и симпатични, но откако ќе минат неколку часа во забава и љубопитство, посетителите одат во своите домови, не размислувајќи повеќе на тажната судбина на тие затвореници.

Золошките градини ги учат луѓето дека е прифатливо да се држат животни во заробеништво, каде тие до стадиум на лудило се депримираат и досадуваат во тесен и неприроден простор, далеку од своите природни живеалишта.

И покрај наводната грижа за животните, Зоолошките градини се повеќе колекција на егзотични и "интересни примероци", отколку вистински засолништа, или симулирани природни живеалишта.
 
PDF
Печати
Е-пошта
ЗОО ГРАДИНИТЕ НЕ ЕДУЦИРААТ

CagedBabyLionКритичка проценка на истражувањата за ЗОО градини и аквариуми

Society and Animals 18

Lori Marino, Scott O.Lilienfeld, Randy Malamud,Nathan Nobis,

Ron Broglio, Emory University, Georgia State University

Morehouse College, Arizona State University

 

Денешните Зоолошки градини и аквариуми се нарекуваат места за едукација и зачувување. Неодамна спроведеното истражување на Американската асоцијација на Зоолошки градини и аквариуми (AZA) (Falk et al., 2007), широко е најавувано како  прв доказ дека посетувањето Зоолошки градини и аквариуми предизвикува

 
PDF
Печати
Е-пошта
ЧЕСТИ ПРАШАЊА

САКАМ ДА ПОСЕТУВАМ ЖИВОТНИ ВО ЗООЛОШКАТА ГРАДИНА, НО ТИЕ ДЕЛУВААТ ТОЛКУ ТАЖНИ. ШТО Е СО ЖИВОТНИТЕ ВО ЗООЛОШКИТЕ ГРАДИНИ?

Директорите на зоолошките градини многу често даваат предност на добивката - профитот, пред благосостојбата на животните. Бившиот директор на зоолошката градина во Аталанта, САД, изјавил дека тој е премногу одвоен од животните, и дека се тие последната работа за која е загрижен, меѓу сите останати проблеми кои ги има. Зоолошките градини ги учат луѓето дека е прифатливо да се држат животните во заробеништво, каде се досадуваат, стиснати на мал простор, осамени, далеку од нивните домови во природата, на милост и немилост на луѓето.

 


ПОТПИШИ ПЕТИЦИЈА

1200_diether_ocampo
bann001
bann002
bann003

kujna

Пријатели на Анима Мунди

Благодарност до долунаведените кои ги сакаат животните и прифатија да се заложат за нив и бидат наши пријатели и подржувачи.

Civica mobilotas

SmartCode

JE caw InDesign white

КОНТАКТ ИНФО

Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"

Телефон: 077 487 253

E-пошта: contact@anima-mundi.org.mk | anima.mundi.sk.mk@gmail.com

Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје

fb