Регистрација
zivejte_socustvitelno
ЖИВЕЈТЕ СОЧУСТВИТЕЛНО
PDF
Печати
Е-пошта
СПЕЦИЗАМ

Специзам е недостиг  на придавање иста обзирност и почит на некое свесно суштество, во зависност од припаѓањето на одреден вид, или карактеристики типични за некој вид. Со други зборови, специзам е дискриминација врз база на видот.

Терминот го востанови британски психолог Richard D. Ryder, 1970 г., со цел да укаже на острата морална разлика која специстите ја повлекуваат помеѓу луѓето и животните. Ryder во книгата "Animal Revolution: Changing Attitudes towards Speciesism" (1975) истакнува како припаѓањето на одреден вид не е релевантен критериум за дискриминација. Како и расите или полот, видот подразбира физички и друг вид разлики, но не ја поништува главната и основната сличност која ја делат сите свесни битија - способност да чувствуваат болка.

 
PDF
Печати
Е-пошта
КОРЕНИ НА САДИЗМОТ

Не бил секој убиец во своето детство злоставувач на животни, но многумина злоставувачи на животни станале потоа масовни/сериски убијци.
За тоа сведочат психолошките профили на некои од најозлогласените убијци, од кои ќе наведеме само неколку:

Peter Kurten, "вампирот од Дизелдорф" (во триесетите години на минатиот век, сторил најмалку 9 убиства), како дете измачувал кучиња и колел лебеди од блиското езеро, за да ја пие нивната крв,

Cayetano Santos Godino, аргентински пироман и сериски убиец од 40-тите години на минатиот век,  како дете измачувал и убивал животни,

 
PDF
Печати
Е-пошта
АКТИВИЗАМ

Како да се бранат правата на животните и да се добие
битката во нивна корист


 

ВОВЕД


Секој од нас го има правото да се спротивстави на востановените начела и норми, а ширењето на сопствените идеи е еден од начините во полза на правење промени, што се смета за неопходно за прогрес во општеството. Половина од клучот за успех на една кампања е да се знае прецизно што сакате да постигнете и остварите, а другата половина е да знаете како да го остварите - нешто за што ќе зборуваме во ова поглавје. Независно дали дејствуваме како дел од група или како поединци, овој оддел ни ги претставува основите и елементарните техники за да се шириме една кампања.

 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
rasizm-specizm
172039_159513170767123_137370736314700_338203_4315127_o
kujna

Пријатели на Анима Мунди

Благодарност до долунаведените кои ги сакаат животните и прифатија да се заложат за нив и бидат наши пријатели и подржувачи.

Civica mobilotas

SmartCode

JE caw InDesign white

КОНТАКТ ИНФО

Здружение за заштита на животни "Анима Мунди"

Телефон: 077 487 253

E-пошта: contact@anima-mundi.org.mk | anima.mundi.sk.mk@gmail.com

Денарска сметка
240090002006130
Депонент-Уни Банка А.Д.-Скопје

fb